Fakta og attraksjoner

Aktiviteter Moss

Moss har en rekke severdigheter du ikke vil gå glipp av. Med vakker arkitektur, historiske bygninger og steder, myldrende kulturliv, spektakulær natur og bryggeidyll, har Moss noe å tilby for de aller fleste.

Industribyen Moss

Dersom du interesserer deg for Norges kulturarv eller er nysgjerrig på hvordan Norge kom seg dit vi er i dag kan du rette oppmerksomheten din mot Moss. Allerede på 1300-tallet spiret den første storindustrien frem i Moss. På den tid var det Mosseelva som lot hardtarbeidende mennesker temme elva og etablere sager og møller langs den utrettelige vannstrømmen. I flere hundre år fortsatte den industrien, og vi ser enda gjenlevende møller den dag i dag. Når teknologien beveget seg videre gjorde Moss det samme. Vannkraften ble på ny kilden til kraft når emballasjeindustri, papirindustri og verftsindustrien vokste frem fra siste halvdel av 1800-tallet. Hele Norge drog nytte av produksjonen langs Mosseelva, og Moss sentrum ble omgjort til en fabrikk-by med over 4500 ansatte. Blant fabrikkene fant vi Helly-Hansen som var i produksjon helt frem til 2012. Denne fabrikken var delskyldig i den berømte Mosslukta. Denne lukten er fullstendig borte fra Moss den dag i dag.

Når industrinæringen gikk mot slutten på 1990 viste Moss nok en gang sin evne til å tilpasse seg. På få år gikk Moss fra å være et fabrikksamfunn til å bli en handel og service-by. I dag står Møllebyen som et minnesmerke fra den tidligere industritiden. I omgjorte og oppussede fabrikkbygg finner du nå kulturkjernen. I møllebyen finner du byens kino, bibliotek, litteraturhuset «House of Foundation», kunstnerkollektivet, mange spisesteder og Momentum kunsthall. Opplevelsen av å utforske de røde mursteinsgigantene gir et helt unik innsyn i Moss’ historie.

Historisk plass

14. august 1814 ble det undertegnet en fredsavtale som legimiterte Eidsvoll-grunnloven. Dette skjedde i Konventionsgaarden under det som nå er kjent som Mossekonvensjonen. Kong Christian Frederik bodde i Konventionsgaarden med den svenske Kronprinsen Karl Johan en tid før avtalen ble undertegnet. Denne avtalen sikret fred mellom Norge og Sverige, og det historiske bygget står som en påminnelse om hva som skjedde. Bygget er åpent for offentligheten om sommeren fra 22. juni til 16. august. Konventionsgården har fått betegnelsen Tusenårsted og står på riksantikvarens fredningsliste.

Mye kulturmuligheter

For de teaterinterreserte finnes NonStop International Theatre Festival. Festivalen byr på i lik del tradisjonelle teateruttrykk og samtidsscenekunst. En begivenhet som er ekstra rettet mot teaternysgjerrige ungdom. Den statsstøttede festivalen holder hver september fire dager fullstappet med teknisk dyktig skuespill og profesjonelle skuespillere. Teaterkråkene er en skuespilertropp i Moss for barn og undgom mellom ti og atten. «Kråkene» setter jevnlig opp både skuespill og musikaler. Disse begivenhetene tiltrekker seg oppmot 2000 publikummere årlig. Kråkene setter opp sine forestillinger på Parkteateret.

For de kunstinteresserte finnes også Punk Ø – Galleri F 15. Dette galleriet på Jeløy viser nyskapende og grenseoverskridende samtidskunst. For 40,- (søndager gratis) kan du ta et intellektuell dypdykk i nordisk, norsk og internasjonal kunstformidling. Omgitt av vakker natur, skog og strand ligger en av Norges eldste institusjoner for samtidskunst. Like ved Punkt Ø – Galleri F 15 ligger Albykringla, en sjarmerende kafe med både inne- og uteservering. Her kan du prøve ut den berømte Alby-kringla – en kulinarisk opptur, med hemmelig oppskrift!

Kilder:

Sjekk Visitoslofjord for informasjon om aktiviteter og mer!

Comments are closed.